Björnlert Hedin

Pelle Björnlert & Johan Hedin spelar folkmusik främst från södra Sverige. Duon har förkärlek till den musik som var högsta mode bland spelmän och klockare i slutet av 1700-talet och som har många likheter med den stil vi idag kallar barock. Pelles ytterst personliga spel på fiol och violino d´amore får låtarna att bli alldeles levande igen. De gamla melodierna börjar tala – ofta efter många års tillvaro i form av bleknat bläck på gulnat papper. Johan har ett oefterhärmligt sätt att ackompanjera på, där stämmor i spelmansstil blandas med ett drivande ackordskomp, basstämmor och borduner. Tillsammans med Pelle använder han sin egna nyckelharpsmodell, tenornyckelharpan. Ett instrument med en klang likt barockens förnämligaste basinstrument; viola da gamba. Den här duon skapar en livfull dialog i musiken och det märks verkligen att det här är musik som är gjord för att dansas till.

 

Pelle Björnlert

Pelle Björnlert från Vråka i nordöstra Småland spelar företrädesvis musik som har sina rötter i den småländska och östgötska folkmusiktraditionen. I början av 70-talet blev han inspirerad av den småländske mästerspelmannen Bengt Löfberg att ”gräva” i den avsomnade, men rika, låtmyllan. Pelle har stort fokus på låtarnas ursprungliga funktion som bruks- och dansmusik och har under lång tid utvecklat sitt låtspel i nära kommunikation med dansen. Tidigt skapade han sig ett namn i kraft av ett personligt spelsätt med en smittande dansrytm och har länge varit en förebild för många spelmän från södra Sverige.

 

Johan Hedin

Johan Hedin är uppväxt i Kalmartrakten, där han genom ett slags lärlingskap fick sina allra viktigaste kunskaper i musik av trion Bengt Löfberg, Håkan Andersson och Pelle Björnlert. Kunskaperna i musikretorik och spel till dans tog han med sig till barockmusikstudier i Härnösand och senare spel- och kompositionsstudier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Johan arbetar oftast i sammanhang där hans egen tradition möter andra genrer, som t.ex. med världsmusiktrion Bazar Blå, organisten Gunnar Idenstam eller folk- och barockensemblen Silfver.
 Mötet med Pelle blir dock en djupdykning i den tradition som Johan växt upp i, där han ofta intar en ackompanjerande roll på en av sina egna konstruktioner; tenornyckelharpan.

Björnlert Hedin framträder även i en triokonstellation tillsammans med Erik Pekkari, durspel och cittra. Trion ger både konserter och spelar till dans.

 

Tillbaka till band