Band
Johan Hedin
Jag följer alltid lusten att lära mig. Ibland handlar det om fortsatta studier i nyckelharpan eller i min hemtradition och ibland handlar det om att erövra nya uttryck. Mina konserter har således antingen fokus på traditionell folkmusik eller på min egen musik för nyckelharpa. De kan också inrymma båda genrerna. Jag växte upp i en frodande, småländsk folkmusikmiljö och skolades först hos de tre läromästarna Bengt Löfberg, Pelle Björnlert och Håkan Andersson. Grunden i denna skolning var dels en utbyggd retorik och variation i musiken, dels kravet att den skulle vara dansant. I kommunikationen med dansen blev musikens uppbyggnad naturligt förklarad och den har därmed stannat kvar som ett självklartmedium i mitt fortsatta liv.
» Läs mer
|
Hazelius Hedin
En duo tillsammans med sångaren och multiinstrumentalisten Esbjörn Hazelius. Hazelius Hedin blev utsedd till årets grupp på Folk och Världsmusikgalan 2012. Så här skrev Dagens Nyheter om musiken:
…Det här är en duo så musikaliskt självklar att det nästan är svårt att sätta fingret på varför… Hazelius och Hedin turas om att leda melodiskt, den första med rösten, den andra med nyckelharpan, till ett plockande driv från gitarr, oktavmandolin eller lutsläktingen cister. Resultatet är fjädrande samtidsfolk, stadigt rotad i svensk tradition men också fint skuggad av Hazelius irländska ådra…
» Läs mer
|
Idenstam Hedin
Kan man idag skapa en ny musikgenre? En stor piporgel – med till synes outtömliga möjligheter av ljud, klanger, och stämningar – och en nyckelharpa, ett genuint traditionellt svenskt folkmusikinstrument. Två av dess främsta utövare möts i en vild men öm dans, där jord möter himmel, gammal tradition möter det moderna, och där svårmod möter glädje.
Läs om vad BBC reportern Fiona Talkington skrev om musiken på CD:n LÅTAR II
» Läs mer
|
Björnlert Hedin
Pelle Björnlert (fiol och violino d´amore) och Johan Hedin spelar folkmusik främst från Småland och Östergötland. Duon har förkärlek till den musik som var högsta mode bland spelmän och klockare i slutet av 1700-talet och som klingar likt den stil vi idag kallar barock. Pelle skapade sig tidigt ett namn i kraft av ett personligt spelsätt med en smittande dansrytm och har länge varit en förebild för många spelmän från södra Sverige.
» Läs mer
|
Bazar Blå
Svenska rötter, en helt unik samling instrument och vidöppet intresse för främmande kulturer. Denna gränsöverskridande trio har spelat på festivaler, klubbar och skolor i bland annat Iran, USA, Norden, Schweiz, Spanien och England. Medlemmarnas samlade erfarenheter från vitt skilda musikaliska bakgrunder och ett fantastiskt musikanteri ger repertoaren sin speciella färg. Med slagverk – från darbouka till kanjira via trälåda – nyckelharpor och basgitarrer har Bazar Blå många vägar att gå. En musik inspirerad av folktraditioner från olika delar av världen som vill ge utrymme för en inre resa hos den som lyssnar.
» Läs mer
|
|
|